De apparatentak van Nokia hoort vanaf vrijdag officieel bij Microsoft. De overname is officieel rond en door alle autoriteiten goedgekeurd.

Dat meldt Nokia vrijdagmiddag. De overname werd in september aangekondigd.

De overnameprijs werd toen vastgesteld op 5,4 miljard euro, maar door resultaten die in de tussentijd zijn behaald valt de overnameprijs iets hoger uit.

Twee fabrieken van Nokia, in India en Zuid-Korea, blijven eigendom van het bedrijf. In India is de fabriek onderwerp van een belastingonderzoek, terwijl de fabriek in Zuid-Korea helemaal zal worden gesloten. Microsoft heeft een contract afgesloten met Nokia om voorlopig alsnog telefoons in de fabrieken te laten produceren.

Lumia

Microsoft-ceo Satya Nadella heeft de apparatentak van Nokia vrijdag officieel welkom geheten bij zijn bedrijf. "De mobiele mogelijkheden en eigendommen die zij meebrengen zullen onze transformatie verder helpen."

Voormalig Nokia-ceo Stephen Elop wordt hoofd van de apparatentak van Microsoft, waar onder meer ook het Xbox- en Surface-team onder vallen. Hij moet ervoor zorgen dat Microsoft beter mee kan op mobiel gebied, waar Microsoft met zijn Windows Phone-systeem nog ruim achterloopt op Googles Android en Apples iOS.

Microsoft heeft het recht om de naam Lumia, die Nokia nu voor zijn smartphones gebruikt, te blijven inzetten. Het is echter ook mogelijk dat er een nieuwe naam wordt gekozen. De naam Nokia zal in ieder geval niet meer terugkeren op mobiele telefoons.

Nokia blijft wel als zelfstandig bedrijf bestaan. De resterende onderdelen van het Finse bedrijf produceren onder meer netwerkapparatuur en de kaartendienst Here. 

De Nokia-telefoons die wij gaan missen