Spotify denkt dat het iTunes van Apple de komende tijd voorbij zal streven op muziekgebied.

De meldt The Guardian op basis van het tijdschrift Music Week.

Enkele partners laten weten dat we in continentaal Europa meer omzet genereren dan iTunes. Aangezien het aantal betaalde downloads afneemt en dat Spotify flink aan het groeien is, met name in het Verenigd Koninkrijk, is het een kwestie van tijd voordat we in heel Europa groter zijn dan iTunes, aldus Kevin Brown, topman bij Spotify.

De afgelopen vier maanden kreeg Spotify er een miljoen nieuwe gebruikers bij in het VK, waarvan een 'significant' deel een betaald abonnement zou hebben. De groei zou te danken zijn aan deals met Vodafone en de Sunday Times. Het VK is sowieso erg belangrijk voor Spotify, aangezien daar  een kwart van de omzet vandaan komt.

De verwachting is dat streamingdiensten goed zullen zijn voor 30 procent van de omzet in de muziekindustrie in het VK, terwijl dat in 2013 nog rond de 10 procent lag. Desondanks ziet Brown Youtube en niet iTunes als grootste concurrent.

Hij bekritiseert platenmaatschappijen wel om hun exclusieve deals met iTunes, waardoor albums soms niet in Spotify verschijnen.

Wat betaalt Spotify per stream aan artiesten?

Hoeveel verdient de Nederlandse muziekindustrie aan streamingdiensten?