De Nederlandse overheid raakt elk jaar 4 tot 5 miljard euro kwijt aan ict-projecten die mislukken. Vooral met de grote technologieprojecten gaat het mis. 

Dat zei Hans Mulder vrijdag voor de tijdelijke ICT-commissie van de Tweede Kamer, die onderzoek doet naar ICT-projecten bij de overheid. 

Van alle projecten - vanaf een budget van 7,5 miljoen euro - slaagt maar 7 procent. Van alle projecten bij elkaar is 30 procent succesvol.

Van de grote projecten mislukt ruim een derde (36 procent) zodanig dat het nieuwe systeem nooit in gebruik wordt genomen en ruim de helft (57 procent) wordt betwist. Dat laatste betekent dat het project te duur uitpakt, te laat klaar is of anders wordt dan eerst de bedoeling was. Van alle projecten bij elkaar faalt een kwart en wordt 46 procent betwist.

Mulder is onder meer verbonden aan de Universiteit Antwerpen als hoogleraar beleidsinformatica, is ondernemer op dit terrein en adviseert bedrijven en overheden.

Verbetering

Het gaat volgens hem om ruwe schattingen. Overigens ziet hij wel verbetering, want tien jaar geleden ging de Rekenkamer volgens hem nog uit van schattingen van zo'n 6 miljard per jaar. Bovendien worden nu meer ict-projecten in gang gezet. Nederland loopt volgens hem niet uit de pas met faalkosten in vergelijking met omringende landen.

Als er een top 10 zou zijn van redenen waarom projecten falen, dan gaan de eerste drie over mensen en niet over de technologie zelf, aldus Mulder. Zo loopt de communicatie en het management eerder mis als er meer partijen bij zijn betrokken.

De projecten van de overheid zijn per definitie groot, omdat die vaak voor veel burgers bestemd zijn. ''De projecten zijn ook echt ingewikkeld en leveranciers onderschatten dat nogal eens, zei Mulder. Hij pleit onder meer voor kleinere projecten. Die zijn ook makkelijker te stoppen als het misloopt. Bij grote projecten moet de overheid vaak doormodderen.