Satya Nadella, de nieuwe ceo van Microsoft, wil Windows ook op wearables hebben en verdedigt het besluit om Windows en Windows Phone deels gratis te maken voor fabrikanten.

Dat bleek uit een gesprek tussen Nadella en aandeelhouders na de bekendmaking van de kwartaalcijfers op donderdagavond.

Sinds kort is Windows op producten met een scherm kleiner dan 9 inch gratis voor fabrikanten te gebruiken. Google biedt Android ook gratis aan aan bijvoorbeeld Samsung, HTC en Sony.

“We hebben gekeken naar wat logisch is voor ons om te doen op tablets en telefoons onder de 9 inch en we vonden dat de prijs moest veranderen”, verdedigt Nadella het besluit dat Microsoft inkomsten kan kosten.

Groei

“We hebben andere manieren om geld te verdienen aan die producten en dat is hoe we die kansen gaan benaderen. Want in een wereld waarin computing overal is moet Windows ook overal zijn. Dat betekent niet één prijs en één model voor alles. Het is een manier om onze markt uit te breiden.”

Door Windows en Windows Phone gratis aan te bieden is het een aantrekkelijkere optie voor fabrikanten. Windows Phone en Windows op tablets leggen het nog af tegen Android en iOS. Met meer fabrikanten en mogelijk een lagere prijs voor eindproducten hoopt Nadella dus sneller groei te behalen.

Wearables

Ook sprak de nieuwe Microsoft-ceo nog kort over wearables: “Wat betreft nieuwe kansen, van wearables tot the internet of things, willen we meedoen in alle categorieën met ons Windows-aanbod.”

Of dit betekent dat er een aparte Windows voor bijvoorbeeld smartwatches aankomt, is onduidelijk. Google onthulde onlangs wel al Android Wear voor op slimme horloges en voor de verwachte iWatch zou Apple naar verluidt werken aan een aangepaste versie van iOS.

Bekijk de eerste beelden van Android Wear

iWatch: Wat we weten over de smartwatch van Apple