Microsoft heeft onder leiding van de nieuwe ceo Satya Nadella geprofiteerd van de bedrijven die hun Windows XP-computers vervingen.

Dat blijkt uit cijfers over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar van Microsoft, dat staat nagenoeg gelijk aan het eerste kwartaal van 2014.

Het vervangen van Windows XP door een nieuwere Windows-licentie zorgt voor een inkomstenstijging. De omzet uit de Windows OEM Pro, de divisie van Windows-licenties voor bedrijven, steeg met 19 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

De inkomsten uit Windows groeiden met 4 procent.

Surface

In het eerste kwartaal van 2014 heeft Microsoft voor 494 miljoen dollar aan Surface-tablets verkocht. Dat is een groei van 50 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013. 

Het aantal komt niet in de buurt van de 893 miljoen dollar van het vierde kwartaal van 2013. Dit kwartaal betreft echter wel de feestdagen.

Cijfers over de Lumia-toestellen zijn niet bekendgemaakt. Naar verwachting wordt de overname van Nokia door Microsoft vrijdag afgerond.

Azure

De grote stijger is Azure, de clouddienst van Microsoft die door Nadella als een zeer belangrijk onderdeel van het 'nieuwe Microsoft' wordt gezien. De omzet van Azure groeide met 150 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

"De resultaten van dit kwartaal tonen de kracht van ons bedrijf, evenals de kansen die we zien in een wereld waar het draait om mobiele apparaten en de cloud", aldus Nadella.

Office 365, de officedienst van Microsoft, groeide met 1 miljoen abonnees naar 4,4 miljoen. Ook meldt Microsoft dat het afgelopen kwartaal 1,2 miljoen Xbox One- en 800.000 Xbox 360-consoles zijn verkocht.

Omzet

Microsoft behaalde het eerste kwartaal van 2014 een omzet van 20,4 miljard dollar. Analisten hadden een omzet van 20,39 miljard dollar verwacht.

De winst van het eerste kwartaal van 2014 bedraagt 5,66 miljard dollar.

Lees onze review van de Surface Pro 2

Microsoft in 2013: Surface voorspelt onzekere toekomst 

Nieuwe Microsoft-ceo Satya Nadella: Visionair of veilige keus?