De Rijksoverheid is 3 miljoen euro kwijt aan de verlengde ondersteuning van het verouderde Windows XP.

Dat blijkt uit antwoorden van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) op Kamervragen van het CDA.

De Rijksoverheid heeft met Microsoft een contract afgesloten om verlengde ondersteuning van Windows XP te krijgen tot 8 april 2015.

De normale ondersteuning van het 12,5 jaar oude besturingssysteem liep begin april af. XP wordt sindsdien niet meer geüpdatet en worden kwetsbaarheden dus niet meer verholpen. Door extra ondersteuning af te sluiten bij Microsoft blijft de Rijksoverheid wel beveiligd.

40.000 pc's

In totaal draaiden er begin april nog zo'n 40.000 pc's bij de Rijksoverheid op Windows XP. De overheid betaalt Microsoft 3 miljoen euro voor de ondersteuning van deze computers. De migratie naar een nieuw systeem moet begin 2015 zijn afgerond.

"Het is een maatwerk contract waarmee niet alleen ondersteuning voor Windows XP is verzekerd, maar ook Office 2003 en Exchange 2003", aldus minister Blok. Hij stelt dat met de verlengde ondersteuning de Rijksoverheid aan de adviezen van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) voldoet.

Upgraden naar een nieuw besturingssysteem zou overigens goedkoper zijn, maar is voor de Rijksoverheid moeilijker omdat bijvoorbeeld alle software compatibel moet blijven. 

Eerder werd al bekend dat Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven gezamenlijk 1,1 miljoen euro aan Microsoft betalen om de ondersteuning van XP te verlengen met een jaar.

Windows XP: De gevaren van een uitgebloeid besturingssysteem

Maakt uw gemeente nog gebruik van Windows XP?