Een Nederlandse startup heeft een sociaal fotolijstje voor ouders en grootouders bedacht waardoor het delen van foto's en video's eenvoudiger moet worden.

Famatic heeft voor hun combinatie van een digitale fotolijst en tablet een Kickstarter-pagina aangemaakt. Het bedrijf hoopt 75.000 dollar op te halen voor de productie.

De eerste investeerders kunnen een Famatic kopen voor zo'n 150 euro waarbij bezorging in Europa inbegrepen is. Normaal kost het product zo'n 165 euro inclusief bezorging.

Het sociale fotolijstje is gericht op grootouders die niet actief zijn op bijvoorbeeld Facebook of Instagram en daardoor foto's en video's van hun kinderen en kleinkinderen missen. Het is mogelijk via Facebook, Instagram of e-mail foto's te delen met het lijstje zodat deze direct verschijnen.

Opa en oma kunnen vervolgens via Famatic ook reageren op de foto's zonder dat ze een account op sociale media hoeven te hebben. Later wil Famatic ook ondersteuning voor bijvoorbeeld Flicker en Picasa inbouwen.

Interactie

"We wilden niet dat Famatic een statisch apparaat zou worden waarop je alleen foto's kan bekijken als je ervoor staat", aldus het bedrijf op de Kickstarter-pagina. "Het moet een product zijn dat je op kan pakken en waarmee je interactie kan hebben."

Daarom hebben de makers een touchscreen en accu ingebouwd. Het sociale fotolijstje is zo ook te gebruiken op de bank en niet alleen in het docking station.

De Famatic draait op Android en is eigenlijk een versimpelde tablet. Er zit een 1,5 GHz dual core-processor en 1 GB aan werkegeheugen in. Verder is er 8 GB aan opslagcapaciteit die kan worden uitgebreid om lokaal foto's op te slaan. Het scherm is 8 inch en heeft een resolutie van 1024 x 768 pixels. De 4300 mAh-accu moet goed zijn voor vier uur foto's kijken.

De Famatic zal als de Kickstarter-campagne succesvol blijkt in oktober naar de eerste klanten worden verscheept. Nederlandse Kickstarters zullen vanaf deze maand vaker voor gaan komen omdat de crowdfundingsite 29 april officieel zijn deuren voor Nederlandse projecten opent.

Bekijk de tien tofste Kickstarter aller tijden