Na Brussel is taxidienst Uber ook verboden in Berlijn. De rechter bepaalde in kort geding dat de dienst niet in de Duitse hoofdstad mag worden gebruikt.

De zaak werd aanhangig gemaakt door een taxiondernemer.

Uber laat zijn klanten via een app direct een auto bestellen. Op een plattegrond kunnen gebruikers zien waar de dichtsbijzijnde beschikbare auto's rondrijden en met de app kunnen chauffeurs ook beoordeeld worden. Ritten worden automatisch afgeschreven van de creditcard van de klant.

Volgens de Duitse rechter valt het gebruik van Uber niet onder de regelgeving voor taxi's. Uber wordt met zijn privéchauffeurs gezien als limousine en die moeten na elk ritje naar hun basis teruggaan. Bij Uber gebeurt dat niet.

Brussel

Eerder deze week besloot een Belgische rechter UberPop al in Brussel te verbieden. Met deze app kunnen geselecteerde particulieren andere mensen oppikken, ook wel ridesharing genoemd. De algemene dienst van Uber met chaffeurs die een licentie hebben, is in Brussel nog wel toegestaan. Uber is ook actief in Amsterdam en Rotterdam.

Het verbod leidde tot een felle ruzie tussen de Eurocommissaris Neelie Kroes en de Brusselse minister van Vervoer, Brigitte Grouwels. "Wat is dit voor juridisch systeem?", schreef Kroes woedend in een verklaring. "U beschermt geen banen mevrouw, u irriteert mensen!"

Achtergrond: Taxi-app Uber verscherpt strijd met taxicentrale