Google X, het geheimzinnige onderzoekslab van Google, werkte onder andere aan een ruimtelift en een hoverboard.

Dat vertelde het hoofd van Google X, Astro Teller, tijdens een interview met Fast Company.

Jon Gertner van de Fast Company kreeg als eerste journalist toegang tot Google X, het onderzoekslab van Google waar geen enkel idee onbespreekbaar is. Lange tijd bestond het vermoeden dat Google X aan een ruimtelift werkt en dat is nu bevestigd.

Het idee zou echter nog onhaalbaar zijn, omdat er nog geen materiaal is dat sterk genoeg is voor een kabel die tot in de ruimte reikt. Onderzoekers van Google X probeerden ook een hoverboard te maken. Het team slaagde daar tot op zekere hoogte in.

Het team liet een speciaal materiaal zien, ter grootte van een munt, dat kan zweven boven een stel magneten. Wanneer er echter een 'hoverboard' wordt gemaakt ter grootte van een skateboard, zou het materiaal niet meer kunnen zweven. Het idee werd dan ook afgeschoten, omdat andere oplossingen teveel geld zouden kosten en niet praktisch waren.

Nieuw project

Teller vertelt hoe Google X te werk gaat. Zo moeten ideen aan bepaalde eisen voldoen. Een idee mag geen kleine stap voorwaarts zijn, maar moet echt een grote stap vooruit zijn. Omdat huidige techniek soms niet op een dusdanig ingrijpende manier verbeterd kan worden, zou het team gedwongen worden om met hele nieuwe ideeen te komen.

Daarnaast moet een idee iets futuristisch hebben. Vervolgens buigt een team zich dan over de mogelijkheden, maar vooral over de problemen die erbij zouden komen kijken. Veel projecten worden dan ook per direct afgeschoten.

Google X zou in 2014 een nieuw project uit de doeken willen doen, dat van grote invloed zou zijn op de wereld. Het team lijkt met name bezig te zijn met transport en schone energie, maar om wat voor een project het gaat is niet bekend.

Onder andere Project Loon, Google Glass en zelfrijdende auto's werden bedacht door Google X.

Bekijk de vijf meest bizarre projecten van Google X