De site Blendle, die artikelen van kranten en tijdschriften per stuk te koop aanbiedt, is vanaf 28 april voor iedereen beschikbaar.

Momenteel bevindt de site zich nog in een testfase, maar die wordt eind april afgerond, vertelt mede-oprichter Alexander Klöpping tegenover NU.nl.

Er komt ook "een groot aantal nieuwe titels" beschikbaar in Blendle, al wil hij nog niet onthullen welke dat zijn.

Blendle wordt al gebruikt door zo'n 12.000 bètatesters, die toegang hebben tot artikelen van onder meer de landelijke dagbladen De TelegraafDe VolkskrantTrouwAlgemeen DagbladNRC en NRC Next. Ook verschillende tijdschriften, waaronder ElsevierVrij Nederland en Quote, zijn beschikbaar in Blendle.

De dienst werd vorig jaar aangekondigd in De Wereld Draait Door, waarna binnen een week duizenden aanmeldingen voor de bèta binnenstroomden. Dinsdag staat de teller op bijna 20.000 aanmeldingen.

Prijzen

De media die onderdeel uitmaken van Blendle kunnen zelf bepalen hoeveel zij vragen voor artikelen. Doorgaans is dat tussen de 10 en 25 cent voor nieuwsartikelen en 25 tot 79 cent voor een langer artikel uit een tijdschrift.

Wie binnen Blendle op een artikel klikt, koopt deze automatisch. Als binnen 15 seconden wordt weggeklikt, wordt geen geld in rekening gebracht. Ook na het lezen van een artikel kan de gebruiker nog zijn geld terugvragen, bijvoorbeeld als het artikel tegenviel of te kort was.

Gebruikers van Blendle hebben een portemonnee waaruit artikelen kunnen worden gekocht. Nieuwe gebruikers krijgen gratis 2,50 euro tegoed, waarna kan worden opgewaardeerd met minimaal 5 euro, via Ideal, creditcard of Paypal.

Sociale media

Na de lancering wordt het ook mogelijk om naar artikelen te linken op sociale media. "Op zaterdag is mijn timeline nu nog vaak gevuld met foto's van de zaterdagkranten", zegt Klöpping. "Straks kunnen mensen linken naar alle artikelen uit vrijwel alle kranten en tijdschriften."

Het wordt ook mogelijk om artikelen uit Blendle te embedden. Net zoals Youtube-filmpjes nu binnen andere websites kunnen worden geplaatst, kunnen dan artikelen worden geïntegreerd in webpagina's.

Volgens Klöpping is de helft van de testgebruikers van Blendle minder dan 35 jaar oud. "Dat maakt Blendle zo interessant, ook voor uitgevers. Dat is namelijk een groep die nu geen euro uitgeeft aan journalistiek uit kranten en tijdschriften."​

Blendle is voorlopig alleen beschikbaar als site, die zowel op desktops als op mobiele apparaten bruikbaar is. In de toekomst wil de dienst echter ook apps uitbrengen voor iOS en Android.