In de rechtszaak tegen Apple krijgt Samsung voor het eerst direct hulp van Google. ​Android-topman Hiroshi Lockheimer is opgeroepen als getuige, en zegt nooit de iPhone te hebben gekopieerd.

Dat melden Amerikaanse media. Google legt onder andere aan de rechtbank uit dat zij veel functies van Android hebben ontworpen, en niet Samsung

Lockheimer, die bij Google verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Android, werd door Samsung ingezet om de rechtbank over Android te informeren. Zo legde Lockheimer onder andere uit hoe Google Android ontwikkelt en de opensource-software aan fabrikanten ter beschikking stelt. 

"We hebben onze eigen identiteit", aldus Lockheimer. "We hebben het team juist enorm klein gehouden en werkten in de begindagen van Android 60 tot 80 uur in de week. Nadat het eerste Android-prototype werd getoond aan de Google-bestuurders, werd het team direct uitgebreid van 30 naar 700 werknemers.

Lockheimer beweerde onder andere dat Google altijd plannen had voor apps die in de achtergrond informatie kunnen synchroniseren, één van de vijf patenten die Samsung volgens Apple schendt. 

Universele zoekfunctie

Ook vecht Lockheimer een ander belangrijk Apple-patent aan. Apple beschuldigt Samsung van het gebruiken van een universele zoekoptie waarmee gebruikers zowel hun smartphone als het internet kunnen doorzoeken. Lockheimer liet interne documenten zien waaruit blijkt dat gebruikers in 98 procent van de gevallen op een resultaat van het web klikken. 

Apple beschuldigt Lockheimer daarentegen voor het zorgen voor verwarring bij de rechtbank, omdat het een rechtszaak tegen Samsung betreft.

Slide-to-unlock

Ook Apple-ontwerper Greg Christie werd als getuige opgeroepen. Hij legde zijn ontwerp, de ontgrendelingsoptie slide-to-unlock, aan de rechtbank uit. Slide-to-unlock is eveneens één van de vijf Apple-patenten in de rechtszaak.

In de Amerikaanse rechtszaak tussen Apple en Samsung wil eerstgenoemde 2,1 miljard dollar aan schadevergoeding. Daarmee zou Apple 40,10 dollar krijgen per Samsung-smartphone die tussen eind 2011 en eind 2013 is verkocht. 

Samsung vindt dit bedrag te hoog. Ook beschuldigt Samsung Apple van het schenden van twee patenten.

Eerder moest Samsung een schadevergoeding van 890 miljoen dollar betalen aan Apple. De huidige rechtszaak oordeelt over patenten die worden gebruikt in nieuwere smartphones.

Apple vs Samsung: vijf vragen over de nieuwe rechtszaak