Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Sony Smartband

Onderzoekers willen wearables opladen met lichaamstemperatuur

Koreaanse onderzoekers willen zogeheten wearables gaan uitrusten met een accu die kan worden opgeladen door lichaamstemperatuur.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Dat meldt de Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST).

De onderzoekers zijn erin geslaagd een generator te maken die flexibel en licht is en een flink vermogen heeft. Tot nu toe waren generatoren die hun energie uit lichaamstemperatuur konden halen of heel groot of ze misten kracht.

Er wordt flexibel glas gebruikt om de pasta's die elektriciteit uit het temperatuurverschil tussen het lichaam en de omgeving kunnen halen bij elkaar te houden. Normaal waren daar keramische materialen of aluminium voor nodig die de generator zwaar en lomp maakten.

Temperatuur

De accu kan uit een temperatuurverschil van 31 graden fahrenheit (0,55 graden celcius) zo'n 40 mW (0,04 watt) halen. Het wattage zal bij een groter temperatuurverschil oplopen.

"Voordat gebruikers een elektronisch product willen dragen moet het licht en flexibel zijn en worden uitgerust met een stroombron", aldus de onderzoekers. "Hoe er een stabiele en betrouwbare energiebron in een draagbaar product kan worden ingebouwd is een van de belangrijkste uitdagingen voor het commercieel aantrekkelijk maken van wearables."

Of en wanneer de flexibele generator voor commercieel gebruik beschikbaar is, is niet bekend.

111,9 miljoen

Onderzoeksbureau IDC voorspelt vrijdag dat er in 2014 zo'n 19 miljoen wearables, zoals smartwatches, smart glasses en andere draagbare producten, verscheept zullen worden. Dat is ongeveer drie keer zoveel als vorig jaar.

In 2018 moet het aantal wearables zelfs groeien naar 111,9 miljoen exemplaren. Daarbij zullen slimme armbanden zoals de Fitbit, Jawbone Up en Nike Fuelband leidend zijn vanwege het simpele karakter en de relatief lage prijs, aldus IDC.


Lees meer over:

accuWearables

Aanbevolen artikelen