Apple komt dit jaar niet alleen met grotere iPhones en nieuwe iPads, maar ook een nieuwe Apple TV, een goedkopere iMac, een nieuwe Macbook Air en diverse iWatch-modellen.

Dat stelt althans analist Ming Chi Kuo van KGI Securities. Kuo heeft een erg goede reputatie wat betreft Apple-geruchten. Meerdere malen had hij van tevoren juiste informatie in handen over toekomstige producten.

Kuo bevestigt dat Apple in september komt met een grotere iPhone met een 4,7 inch-scherm. Volgens de analist krijgt de telefoon een resolutie van 1334 x 750 pixels (326 pixels per inch). Later in het jaar volgt dan de 5,5 inch iPhone 6 met een resolutie van 1920 x 1080 pixels (401 pixels per inch).

Beide telefoons krijgen naar verluidt een nieuwe A8-processor en Touch ID, de vingerafdrukscanner uit de iPhone 5S. De telefoons zullen tussen de 6,5 en 7 millimeter dik zijn. De huidige iPhone is 7,6 millimeter dik. Ook de bezels (de randen rond het scherm) zouden 10 tot 20 procent dunner moeten worden.

iPhone 6: Alle geruchten over en foto's van de grotere iPhones

Nieuwe iPads

Van zowel de iPad Air als iPad Mini 2 worden door Kuo dit jaar nieuwe modellen verwacht. Het ontwerp blijft hetzelfde, maar beide modellen krijgen een A8-processor en Touch ID. Bovendien zou de iPad Air 2 een betere camera krijgen van 8 megapixels.

Volgens Kuo komt de nieuwe iPad Air eerder uit dan vorig jaar toen de nieuwe iPad in oktober gelanceerd werd. De analist houdt rekening met een aankondiging in september. De vermeende iPad Pro, een grotere iPad met een 12,9 inch-scherm, verwacht Kuo pas in 2015.

Macbook en iMac

In het vierde kwartaal van 2014, mogelijk in oktober, wordt bovendien een nieuwe Macbook Air verwacht die nog dunner is dan het huidige model en een retinascherm krijgt met een resolutie van 2560 x 1600 pixels op het 13 inch-model.

Daarnaast zou er al veel eerder in het jaar, mogelijk tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC in juni, een goedkopere versie van de iMac gelanceerd moeten worden. De all-in-one-pc van Apple moet dan bereikbaar zijn voor een groter publiek wat de verkoop zou moeten stimuleren. Of de specificaties achteruit gaan, is niet bekend. De goedkoopste iMac kost momenteel 1329 euro.

Tegelijk met de Macbook Air verwacht Kuo een upgrade voor de Apple TV waarover al veel is gespeculeerd. De settopbox waarmee gebruiker content van hun Apple-apparaten naar de tv kunnen streamen zou een eigen App Store krijgen en bestuurd kunnen worden met bewegingen in plaats van alleen een afstandsbediening.

Mac: Een overzicht van dertig jaar Apple-computers

iWatch

Tot slot heeft Kuo nieuwe informatie over de iWatch. Het horloge van Apple moet volgens hem zoals eerdere bronnen al stelden in het derde kwartaal verkrijgbaar zijn. Waarschijnlijk in september. Er komen horloges met een 1,3 en 1,5 inch-scherm dat flexibel is. Bovendien zullen er biometrische sensoren in zitten en kan het product met een accu van 200 tot 250 mAh draadloos worden opgeladen.

Kuo stelt dat Apple de iWatch voor verschillende prijzen zal gaan verkopen. Er komen dus verschillende modellen uit. De duurste variant zou zelfs zo'n 1000 dollar kosten. De meeste huidige smartwatches kosten enkele honderden euro's.

iWatch: Wat weten we al van de smartwatch van Apple?