De wereldwijde pc-markt blijft krimpen. Ook het vervangen van computers met Windows XP zorgt niet opnieuw voor een opleving van de pc-markt.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau's IDC en Gartner. Eerder werd bekend dat de Nederlandse pc-markt in het vierde kwartaal van 2013 onverwachts groeide.

De onverwachte groei was te danken aan bedrijven die hun Windows XP-computers vervingen door een nieuwer model. Microsoft is vanaf 8 april gestopt met de officiële ondersteuning voor Windows XP.

Hoewel de pc-markt krimpt, hadden analisten een sterkere daling verwacht. Volgens IDC is het aantal verscheepte pc's met 4,4 procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. In totaal zijn er volgens het onderzoeksbureau wereldwijd 76,6 miljoen pc's verscheept.

Gartner

Gartner rapporteert een totaal van 73,4 miljoen pc's en een daling van 1,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2013. Beide onderzoeksbureau's melden dat het vervangen van Windows XP-computers nog wel bijdraagt aan de lichte krimp van de pc-markt.

"De verschuiving naar mobiele apparaten gaat hoogstwaarschijnlijk niet stoppen", aldus IDC. "Maar er is ruimte voor de pc-markt om te stabiliseren. De kans dat de pc-markt nog gaat groeien, blijft echter zeer klein."

Pc-markt zou nog jarenlang blijven krimpen

Wat zijn de grootste gevaren van Windows XP?