Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Teeven: privacy verdachten niet in gevaar -2-

Teeven wil telefoon- en internetgegevens blijven opslaan

Ondanks het schrappen van de Europese bewaarplicht door het Hof van Justitie van de Europese Unie, wil staatssecretaris Teeven (Justitie) telefoongegevens in de toekomst blijven bewaren.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

Dat zei hij dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

"Het is belangrijk dat je verkeersgegevens over internet en telefoongegevens over een bepaalde periode kan bewaren", zei Teeven. Volgens hem zijn zulke data onder meer nodig voor het terugvinden van gestolen telefoons.

De staatssecretaris zei dat het ministerie de uitspraak van het Europese Hof nog bestudeert. Daarom wilde hij nog niet uitgebreid op het arrest reageren en gaat de opslag van telecomgegevens voorlopig nog door.

Acht weken

Hij beloofde de Kamer binnen acht weken te informeren over de gevolgen voor de Nederlandse bewaarplicht, die providers verplicht om telefoongegevens twaalf maanden en gegevens over internetverkeer zes maanden te bewaren.

Die termijn van acht weken stuitte op verzet van verschillende partijen, waaronder Groenlinks. "Het gaat over een hele belangrijke zaak en het kan geen verrassing zijn dat deze uitspraak er nu ligt", zei Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Inlichtingendiensten

Teeven zei ook dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor strafzaken waarbij telecomgegevens zijn gebruikt, of voor de werkwijze van de inlichtingendiensten. Volgens Teeven is gebruik van opgeslagen gegevens op die manier geregeld onder andere wetten, "dus ook dat kan gewoon doorgaan op dit moment".

Daarmee spreekt hij CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm tegen. Hij zei dinsdag tegen NU.nl dat de uitspraak van het Europese Hof ook vergaande gevolgen heeft voor de werkwijze van inlichtingendiensten, omdat de rechtbank zeer kritisch was over het grootschalig verzamelen van 'metadata'.


Lees meer over:

bewaarplichtFred Teeven

Aanbevolen artikelen