De Nederlandse dakloze Willem S. heeft bekend bijna 200 mensen via internet te hebben opgelicht. Hij zou daarbij 130.000 euro buit hebben gemaakt.

Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag weten.

De 42-jarige S. wordt verdacht van zeker 700 gevallen van internetoplichting, maar zijn er 'slechts' 200 op de tenlastelegging terecht gekomen. Niet alle slachtoffers hebben aangifte gedaan, zei het OM. Alles bij elkaar zou S. zijn slachtoffers voor een dikke 130.000 euro hebben gedupeerd.

De zaak tegen S. dient bij de rechtbank in de Zeeuwse hoofdstad. De rechtbank besloot de zaak aan te houden om S. te laten onderzoeken door gedragsdeskundigen.

S. handelde op Marktplaats.nl in tickets voor van alles. Van Efteling tot Walibi, van de Sjonnies tot Shakira en van de Toppers tot reischeques. Hij struinde de rubrieken 'gevraagd' af en bood vervolgens de kaartjes aan. Mensen betaalden vooraf en kregen vervolgens niets.

Wie het lukte om S. ondanks ettelijke valse namen te traceren en aan de telefoon te krijgen werd, voor 'nadere uitleg' doorverwezen naar www.opgelichtopinternet.nlEen Nederlandse vrouw kreeg vorig jaar nog twaalf maanden cel opgelegd voor oplichting via Marktplaats.

'Internetoplichting verschuift van Marktplaats naar webshops'