Zes grote filmstudio's klagen de offline gehaalde website Megaupload.com aan vanwege copyrightschending en het stimuleren daarvan.

Dat blijkt uit de aanklacht (pdf) die Twentieth Century Fox, Disney, Paramount Pictures, Universal, Columbia en Warner hebben ingediend.

Megaupload.com werd in januari 2012 offline gehaald door de FBI en oprichter Kim Dotcom werd aangeklaagd vanwege onder meer copyrightschending en witwassen. De zaak loopt nog steeds.

Nu willen de filmmaatschappijen een schadevergoeding van Megaupload en een aantal belangrijke figuren achter de site. Ook de Nederlandse ontwikkelaars Bram van der Kolk die betrokken was bij Megaupload wordt in de aanklacht genoemd.

Welke schadevergoeding de studio's precies willen is niet bekend. Naar schatting heeft Megaupload.com, waar gebruikers bestanden met elkaar kunnen delen, zo'n 500 miljoen dollar schade veroorzaakt voor de filmindustrie. De inkomsten van de website worden geschat op 175 miljoen dollar, meldt Cnet.

'Onzin'

Dotcom laat op Twitter weten dat hij de nieuwe aanklacht "onzin" vindt. De oprichter van Megaupload heeft altijd beargumenteerd dat zijn site mensen alleen in staat stelde dingen met elkaar te delen. Dat de dienst veel gebruikt werd om auteursrechtelijk beschermd materiaal te verspreiden zou niet zijn verantwoordelijkheid zijn.

De oprichter woont momenteel in Nieuw-Zeeland en zit niet in de gevangenis omdat de Amerikaanse overheid nog op uitlevering wacht. De zaak is echter vertraagd.

Lees meer over Mega, de nieuwe website van Kim Dotcom

Kim Dotcom begint politieke partij