Google spant een rechtszaak aan tegen de Turkse overheid omdat het land Youtube ondanks een gerechtelijke uitspraak weer blokkeert.

Dat meldt Turkse krant Hürriyet.

Turkije sloot op 27 maart voor alle inwoners de toegang tot Youtube af, nadat er een opname op de videosite verscheen waarin onder meer de Turkse premier Erdogan de burgeroorlog in zijn buurland Syrië zou bespreken.

De blokkade werd opgetrokken zonder gerechtelijk bevel, op 4 april oordeelde een Turkse rechter dat Turkije de blokkade weer moest opheffen. Een andere rechter draaide die beslissing op 5 april weer terug.

Google dient bij het Turkse constitutionele hof een klacht in tegen de blokkade en gaat daarnaast in hoger beroep tegen de uitspraak die de blokkade na afschaffing tot weer geldig verklaarde.

Rechtszaak

Ook heeft Google een rechtszaak aangespannen tegen de Turkse overheid, waarin het bedrijf eist dat de blokkade wordt opgeheven en de beslissing over de blokkade wordt teruggetrokken.

De rechtszaak wordt namens Google aangespannen door advocaat Gönenç Gürkaynak, die eerder namens Twitter met de Turkse overheid sprak. Het sociale netwerk werd dertien dagen geblokkeerd in Turkije omdat er via de site naar audiofragmenten zou worden gelinkt die een corruptieschandaal aan het licht zouden brengen. Inmiddels is Twitter in Turkije weer te gebruiken.

EU-kandidaat

Verschillende ministers van Buitenlandse Zaken van verschillende EU-lidstaten hebben zich al negatief uitgelaten over de verschillende blokkades in Turkije. Het land staat op de kandidatenlijst om toe te treden tot de EU.

Tijdens de Twitter-blokkade gebruikten veel Turken de dns-servers van Google om toch toegang tot het volledige internet te kunnen krijgen.

Turkse twitteraars omzeilen blokkade

EU ergert zich aan internetverboden Turkije