De Japanse fabrikant Fujitsu heeft een nieuwe geldautomaat aangekondigd, die over een handpalmscanner en een nfc-chip beschikt.

Fujitsu kondigde de geldautomaat aan voor de Europese markt, waar de komende jaren veel geldautomaten geüpgraded zouden worden.

Opvallend aan de geldautomaat is de handpalmscanner, die met behulp van infraroodlicht de bloedvaten in de handpalm scant. Dat zou tot tien keer betrouwbaarder zijn dan een iriscanner en wel 100 keer betrouwbaarder dan een vingerafdruk.

Klanten zullen wel eerst een handpalmscan moeten laten koppelen aan hun bankgegevens. Of en wanneer banken dat aan gaan bieden is nog maar de vraag. In Japan zijn er al wel geldautomaten te vinden waar met een handpalmscanner geld opgenomen kan worden.

Jannemieke Zandee, woordvoerder van de Betaalvereniging, laat weten dat ze de automaat niet kennen, maar dat ze nieuwe technologische ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden. De aanschaf van een geldautomaat ligt uiteindelijk bij de banken.

De geldautomaat beschikt daarnaast ook over een nfc-chip. Op die manier zouden telefoons of pinpassen van nieuw tegoed voorzien kunnen worden. Zo start ING volgende week met contactloos betalen.

Lees ook: Fujitsu werkt aan compact handpalmscanner voor tablets en smartphones