Qualcomm heeft nieuwe chips in de bekende Snapdragon 800-lijn aangekondigd. Deze processoren worden gebruikt in smartphonesen tablets van onder meer Samsung, LG, Sony en HTC.

Dat heeft de chipfabrikant maandag bekendgemaakt.

Het gaat om de Snapdragon 808 en Snapdragon 810. Beide chips zijn gericht op de high-end smartphonemarkt maar de 810 is het echte topmodel.

De processor volgt de populaire Snapdragon 800-chip op die werd gebruikt in bijvoorbeeld de Galaxy Note 3, Xperia Z1 en LG G2.

Octactore en 64-bit

Het gaat om een octacore model. Dat betekent dat de processor acht kernen heeft waarover de taken verdeeld kunnen worden. Dat moet zorgen voor betere prestaties en vooral een energiezuinigere chip. De Snapdragon 800 heeft vier kernen. 

Bovendien is de chip gebouwd op een 64-bit architectuur die zorgt voor de ondersteuning van zwaardere taken. Apple verwerkte in de iPhone 5S al een 64-bit processor.

De nieuwe processor voor smartphones en tablets ondersteunt beeldschermen met een resolutie tot 2560 x 1600 pixels waardoor zogeheten qhd-schermen mogelijk worden. De Snapdragon 810 maakt bovendien camerasensoren tot 55 megapixels mogelijk en ondersteunt ultra hd-video's.

Veel details over de prestaties ontbreken nog aangezien de chips pas in de eerste helft van 2015 in producten zullen worden verwerkt.

Grafische prestaties

De grafische prestaties gaan in ieder geval fors omhoog, belooft Qualcomm. Door een nieuwe variant van de Adreno 430-gpu zouden er 30 procent snellere grafische prestaties gerealiseerd moeten kunnen worden. Bovendien is de gpu 20 procent energiezuiniger dan zijn voorganger.

De verbeteringen zouden er voor moeten zorgen dat grafisch nog zwaardere games kunnen worden gespeeld.

De Snapdragon 808-chip is een soort light-variant van de 810 met zes kernen en een iets minder snelle gpu. Er wordt bovendien geen ultra hd-video ondersteunt. Veel overige informatie ontbreekt, maar duidelijk is dat het alsnog om een high-end model gaat.

64-bit: Hoe werkt het en wat heb je er aan?

Wat is ultra hd?