Google werkt aan Android TV, de opvolger van het geflopte Google TV. De software van de settopbox is gebaseerd op Android en krijgt een simpele en overzichtelijke interface.

Dat meldt The Verge, die interne documenten van Google in handen hebben gekregen. Android TV wordt de tweede poging van Google om Android naar de huiskamer te brengen.

Google TV, dat ook op Android is gebaseerd, was Googles eerste poging om Android naar de TV te brengen. De settopbox van Google flopte echter, mede omdat de tv-interface lijkt op een uitvergrote smartphone. 

"Android TV is een entertainment-interface, geen computerplatform", aldus Google in de documenten. "Het gaat om het vinden en genieten van content op de meest zorgeloze manier. Android TV wordt leuk en snel en wil een bioscoopervaring neerzetten."

Apps

Naast de standaard Google-apps als Google Play, Play Films, Play Muziek en Youtube, zijn er ook al apps als Netflix, Pandora, Vevo en Hulu aanwezig. De uitgelekte screenshots laten ook de Hangouts-app zien. Dit duidt er mogelijk op dat gebruikers van Android TV ook kunnen videobellen.

Android TV lijkt veel op Fire TV van Amazon, dat recentelijk werd geïntroduceerd. Ook Apple heeft met Apple TV eenzelfde soort settopbox. 

Het blijft vooralsnog onduidelijk in welke vorm Android TV op de markt komt: een settopbox van Google of een settopbox van andere fabrikanten. Google TV-settopboxen werden door derden uitgebracht, zoals Sony. Ook de releasedatum en prijs van de Android TV-settopbox blijven onbekend.

Bekijk screenshots van Android TV

Lees onze hands-on met de Philips-tv die op Android draait