In een e-mail bedoeld voor de honderd belangrijkste Apple-medewerkers sprak Steve Jobs drie jaar geleden over een toekomstige Apple TV met browser, apps en een ‘toverstaf’.

De e-mail is openbaar geworden door de slepende patentzaak tussen Apple en Samsung, meldt The Verge.

Beide bedrijven beschuldigen elkaar al jaren van het schenden van elkaars patenten op het gebied van smartphones en tablets.

Toverstaf

De mail is volgens Apple-marketingdirecteur Phil Schiller slechts een mogelijke schets van de toekomst, geen vastgezet plan. Schiller getuigde gisteren in de rechtbank.

In de mail spreekt Jobs, een jaar voor zijn dood, over een Apple TV 2. Het apparaat zou een “must have accessoire” voor bij iOS-apparaten moeten worden. Het media-aanbod zou verzorgd moeten worden door zenders NBC, CBS, Viacom en HBO.

Als laatste vraagt Jobs zich af “hoe gaan we vanaf hier verder?”. Daarna volgen drie suggesties: “apps, browser, magic wand?”. Met die “toverstaf” doelt Jobs vermoedelijk een afstandsbediening zoals die van de Nintendo Wii, zodat gebruikers de Apple TV met bewegingen zouden kunnen bedienen.

Cloud

In de mail merkt Jobs daarnaast op dat zowel Google als Microsoft op dat moment verder waren wat betreft cloudopslag. Die bedrijven zouden hun diensten nog niet aan elkaar hebben gelust, Jobs zag kansen Apple-klanten verder in zijn ecosysteem te sluiten. Dat zou een overstap naar de concurrent voor gebruikers moeilijker of minder aantrekkelijk maken.

Ook staat de “heilige oorlog” tegen Google in de mail op de agenda van Apple. In de biografie die na het overlijden van Jobs uitkwam werd ook al duidelijk dat de Apple-oprichter een bittere strijd met Google en dan voornamelijk Android wilde aangaan.

Andere agendapunten die in de mail worden genoemd, zoals het exclusief aanbieden van muziek van The Beatles, zijn ondertussen afgevinkt.

Bekijk de complete mail die Jobs aan zijn belangrijkste mensen stuurde

Lees ook: ‘Apple maakt zich zorgen om iPhone-concurrenten’

Apple vs Samsung: Patentoorlog gaat tweede ronde in