Een van Google's wifi-ballonnen, die onderdeel uitmaakt van Project Loon, heeft in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Dat maakte Google bekend.

Google is op dit moment bezig om meer informatie te verzamelen over alle windstromen. De ballonnen navigeren door te dalen en te stijgen, waardoor ze gebruik kunnen maken van verschillende windstromen. In 22 dagen wist de Ibis 167-ballon een rondje om Antarctica te vliegen.

Tijdens de snelste dagen, wist de ballon 1700 kilometer af te leggen. Google is met name trots op de prestaties, omdat de windstromingen moeilijk te voorspellen zijn en plotseling van richting kunnen veranderen. De pomp van de ballon werd dan ook vernieuwd, waardoor de ballon sneller kan dalen en stijgen.

Een van de gevaren zijn de sterke poolwinden, maar de ballon wist die stromingen met succes te vermijden. De ballon is inmiddels aan zijn tweede rondje om de wereld begonnen en kan online gevolgd worden. In totaal legde alle ballonnen in Project Loon 500.000 kilometer af.

Wereldwijd internet

Google kondigde 'Project Loon' in juni 2013 aan, een plan om middels ballonnen een wifi-netwerk te maken voor landelijke en slecht bereikbare gebieden.

De ballonnen hebben allemaal een zender aan boord en communiceren met een internetstation op de grond en met de ballonnen om hen heen. Om te zorgen dat het netwerk dekkend is en mensen op de grond daadwerkelijk ontvangst hebben, mogen de ballonnen niet te ver uit elkaar drijven.

Facebook werkt aan een vergelijkbaar plan, maar dan op basis van drones, die op 20 kilometer hoogte vliegen. Daarnaast werkt het 'Internet'-project van Facebook zonder grondstations.

Bekijk de vijf meest bizarre projecten van Google X