Samsung heeft naar eigen zeggen een doorbraak geboekt in onderzoek naar 'wondermateriaal' grafeen. Buigbare en dunne smartphones en wearables komen daardoor dichterbij.

Dat meldt Samsung dat in samenwerking met de Sungkyunkwan University onderzoek deed naar grafeen.

Het materiaal is extreem dun, sterk en geleidt elektriciteit veel beter dan koper. Bovendien is het buigzaam en kan het extreme temperaturen weerstaan.

Samsung en de Zuid-Koreaanse universiteit hebben een manier ontdekt om van kleine stukjes grafeen een groter geheel te maken zonder dat de zo belangrijke elektrische en mechanische eigenschappen verloren gaan. 

De unieke eigenschappen van grafeen waren tot nu toe alleen mogelijk op atoomniveau en dus onbruikbaar in elektronica. Door de doorbraak komt het commercieel gebruik van grafeen een stap dichterbij. Het materiaal kan gebruikt worden in bijvoorbeeld chips van flexibele schermen. 

Volgens Samsung is grafeen het perfecte materiaal voor in flexibele smartphones, wearables en "de nieuwe generatie elektronische apparaten". Wanneer grafeen commercieel kan worden ingezet, maakt Samsung niet bekend. 

Lees hoe grafeen internet honderd keer sneller kan maken

Hoe maakt grafeen een camerasensor duizend keer gevoeliger?