Apple en Samsung zijn donderdag flink met elkaar gebotst in de rechtszaal. Apple beschuldigt Samsung van het vertellen van leugens tijdens het openingspleidooi.

Dat melden Amerikaanse media die donderdagnacht (Nederlandse tijd) bij de rechtszaak aanwezig waren.

Apple en Samsung staan sinds maandag weer tegenover elkaar in de Amerikaanse rechtbank vanwege patentschending. Beide bedrijven eisen een schadevergoeding.

John Quinn, advocaat van Samsung, stelde maandag tijdens zijn openingspleidooi tegenover de jury dat Apple een schadevergoeding wil voor patenten die het zelf niet eens gebruikt. "Apple wil jullie laten geloven dat deze patenten ruim 2 miljard dollar waard zijn terwijl ze niet eens waardevol genoeg zijn voor Apple zelf."

Motie

Apple diende donderdag een motie tegen deze uitspraak in. Volgens het bedrijf zijn het "schadelijke en onjuiste beweringen". Apple wil nieuw bewijs aandragen waaruit zou blijken dat de patenten wel door Apple worden gebruikt.

"Tijdens het openingspleidooi heeft de advocaat van Samsung irrelevante, misleidende en zelf valse verklaringen afgelegd die  de jury ongetwijfeld beïnvloed hebben", aldus de advocaat van Apple. Volgens Foss Patents heeft rechter Lucy Koh de motie afgewezen.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak zal waarschijnlijk nog tot ongeveer 30 april duren. Daarna moet de jury in beraad gaan om tot een oordeel te komen.

Om welke patenten gaat het en wat zijn de mogelijke gevolgen?