In Duitsland is donderdag een grote datadiefstal aan het licht gekomen. Het gaat om 18 miljoen combinaties van e-mailadressen met wachtwoorden.

Volgens de Duitse justitie zijn de gegevens afkomstig van alle grote Duitse internetproviders. Naar verluidt is het de grootste diefstal in zijn soort in Duitsland.

Volgens Der Spiegel  maakten criminelen waarschijnlijk al gebruik van de gestolen gegevens, onder meer met het sturen van spam (ongewenste e-mails). Met de combinaties hebben de kwaadwillenden vaak niet alleen toegang tot e-mail. Omdat veel mensen hetzelfde wachtwoord vaker gebruiken, kunnen misdadigers zo bijvoorbeeld ook online spullen kopen.

Het is het tweede grote geval van cybercriminaliteit in Duitsland in korte tijd. Enkele maanden geleden ontdekte de dienst voor internetveiligheid BSI per toeval een diefstal van 16 miljoen combinaties van e-mailadressen en wachtwoorden. Dat gebeurde tijdens een onderzoek naar 'botnets'. Dat zijn netwerken van geïnfecteerde computers die, zonder dat de eigenaar dat merkt, ongewenste e-mails versturen, websites aanvallen of worden gebruikt voor identiteitsdiefstal.

Alles over cybercrime in ons dossier

Vier manieren om wachtwoorden veilig op te slaan