Volgende week wordt in Nederland een korte film getoond die gemaakt is om te bekijken met de virtual reality-bril Oculus Rift.

Dat maakt het filmfestival Go Short voor korte films donderdag bekend.

Tijdens het festival in Nijmegen van 9 tot en met 13 april is de bijzondere film te zien. Bezoekers kunnen in een ambulance op een brandcard gaan liggen en krijgen dan een Oculus Rift op hun hoofd.

Vervolgens wordt een korte film afgespeeld over een personage dat in een ziekenhuisbed ligt. De film is opgenomen vanuit het oogpunt van de patiënt. Als de bezoeker zijn hoofd beweegt draait het beeld mee waardoor het lijkt alsof de bezoeker ín de film zit.

Games

Tot nu toe is Oculus Rift vooral ingezet voor gamen waarbij gamers dus in het rond kunnen kijken en meer het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van een spel.

De Nederlandse film is gemaakt door het Creative Lab van de Academy for Digital Entertainment in samenwerking met de NHTV Breda. Speciale camera's voor Oculus Rift-films zijn volgens de organisatie van Go Short nog in ontwikkeling. Daarom is de korte film nu opgenomen met twee Go Pro-camera's. Het kijkveld is 220 graden.

Facebook

De maker van Oculus Rift werd onlangs door Facebook overgenomen voor 2 miljard dollar. De virtual reality-bril is nog niet voor consumenten beschikbaar, maar momenteel alleen te gebruiken door ontwikkelaars van games. Wanneer de eerste commerciële producten uit moeten komen, is niet bekend.

Hands-on: Heftige ervaring met de Oculus Rift

Waarom heeft Facebook interesse in virtual reality?