In een toekomstige update van Windows 8 keert het Startmenu terug in het besturingssysteem van Microsoft. Het gaat om een nieuwe versie, waar ook live tiles in zitten.

Het Startmenu oogt hetzelfde als voorheen en toont een verticale lijst met apps en mappen die de gebruiker vaak nodig heeft. Nieuw is een balk daarnaast, waarin de live tiles te zien zijn die in Windows 8 werden geïntroduceerd.

Gebruikers kunnen zelf bepalen of apps in de ouderwetse lijst of het moderne live tile-overzicht te zien zijn. Het Startmenu wordt in een toekomstige update van Windows 8.1 toegevoegd.

Update 1

Microsoft toonde ook de eerste update voor Windows 8.1. Na die update moet het besturingssysteem beter werken met muis en toetsenbord. Met Windows 8 kreeg Windows een nieuw uiterlijk, toegespitst op touchscreens.

Update 1 voor Windows 8.1 komt komende dinsdag 8 april gratis voor gebruikers beschikbaar. Dat maakte Microsoft bekend tijdens ontwikkelaarsconferentie Build.

Nieuw is onder meer dat het besturingssysteem voor gebruikers met een pc zonder touchscreen opstart in desktopomgeving. Tot nu toe krijgen Windows 8-gebruikers bij het opstarten de nieuwe Modern UI te zien, dat zich met zijn grote live tiles het beste leent voor touchscreens.

Taakbalk

Om het gebruikers zonder touchscreen makkelijker te maken is de taakbalk nu ook zichtbaar in het sinds Windows 8 vernieuwde Start Menu.

Gebruikers kunnen apps vastpinnen op die taakbalk en apps die in het Modern UI worden gebruikt, hebben na update 1 een ouderwets sluit-kruisje in de titelbalk. Ook kunnen apps worden geminimaliseerd naar de taakbalk vanuit de Modern UI.

Op termijn worden Windows en Windows Phone gratis voor fabrikanten die toestellen maken kleiner dan 9 inch. Nu moeten de fabrikanten nog een bedrag per toestel betalen. Bijvoorbeeld Google biedt Android al gratis aan aan onder meer Samsung, Sony en HTC.

Xbox One

Ook kunnen Windows-ontwikkelaars universele apps gaan ontwikkelen die geschikt zijn voor Windows Phone, Windows 8 op tablets en pc's en Xbox One.

Tot nu toe was er altijd veel werk nodig om één app op de verschillende platformen te laten werken. Door vernieuwingen in zowel Windows 8.1 als Windows Phone 8.1 is het straks mogelijk apps te ontwikkelen die moeiteloos zouden moeten werken op telefoons, tablets en pc's, en bovendien op de Xbox One.

Het grootste voordeel voor de gebruiker is dat een app die voor Windows Phone is aangeschaft, straks ook werkt op Windows 8.1 en Xbox One. Ook het synchroniseren van zo'n app zou beter moeten gaan.

Wat is er nieuw in Windows 8.1? | Hands-on: Windows 8.1

Wat is er nieuw in Windows Phone 8.1?