Microsoft heeft tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie Build Windows Phone 8.1 gepresenteerd. Grootste vernieuwing is spraakbediening Cortana.

Windows Phone 8.1 is de langverwachte grote update van het eind 2012 uitgebrachte Windows Phone 8. De grootste vernieuwing is spraakbediening Cortana, een tegenhanger van Apples Siri en de stembediening in Google Now.

Cortana werkt op Microsoft-zoekmachine Bing en vervangt de zoekfunctie op Windows Phone, waardoor Cortana met de zoek-knop onder het scherm van Windows Phone-toestellen bereikbaar is. De digitale assistente leert van de gebruiker en moet steeds persoonlijkere hulp aan de gebruiker bieden.

Persoonlijk

Gebruikers kunnen vragen stellen en commando's geven aan Cortana. Zo kan er bijvoorbeeld worden gezocht naar restaurants in de buurt, en met spraakcommando's kunnen afspraken aan de agenda worden toegevoegd.

Uniek is dat Windows Phone gebruikers Cortana kunnen vragen herinneringen per persoon op te slaan. Zo kan Cortana onthouden iemand iets terug te geven, en wordt de gebruiker daaraan herinnerd wanneer er een afspraak met die persoon wordt gemaakt.

Cortana kan ook advies geven tijdens telefoongesprekken. Heeft een vriend een nieuwe hond gekocht, kan Cortana de gebruiker daar tijdens het eerstvolgende telefoongesprek met die vriend aan herinneren.

Praten tegen apps

Gebruikers kunnen via Cortana ook met apps van derden praten. Als voorbeeld nam Microsoft Netflix, gebruikers kunnen hun Windows Phone vragen een film of serie aan hun wachtrij toe te voegen.

Wanneer gebruikers vragen hoe het met een van hun vrienden gaat, kan Cortana op Facebook kijken en de laatste statusupdates van vrienden voorlezen. Op die manier leert Cortana de gebruiker en zijn vrienden beter kennen, voor steeds persoonlijker advies.

Cortana werkt in eerste instantie alleen in de VS. Later dit jaar volgen China en het Verenigd Koninkrijk, andere landen volgen in 2015. Welke landen dat zijn maakte Microsoft niet duidelijk, of Cortana snel Nederlands zal spreken weten we niet.

Uiterlijk

Windows Phone 8.1 heeft ook verschillende vernieuwingen van het uiterlijk gekregen. Zo wordt informatie op het vergrendelscherm nu schuin weergegeven en kunnen gebruikers zelf foto's en afbeeldingen als wallpaper instellen.

Daarbij worden de tegels op het thuisscherm transparant en beweegt de afbeelding, om de indruk van diepte te wekken. Ook heeft Windows Phone 8.1 een berichtencentrum, het Action Center. Daar staan notificaties verzameld en kunnen gebruikers snel functies als wifi en bluetooth bedienen.

Daarnaast heeft Microsoft een nieuw sneltype-toetsenbord toegevoegd. Het Wordflow-toetsenbord is vergelijkbaar met Swype op Android-toestellen en laat gebruikers typen door zonder de duim of vinger op te tillen tussen letters te vegen. Met Wordflow zette Microsoft het Guinness wereldrecord voor mobiel sneltypen op zijn naam.

Windows Phone 8.1 moet de komende maanden beschikbaar komen voor gebruikers.

Wat is er nieuw in Windows Phone 8.1?

Microsoft presenteerde ook de eerste update voor Windows 8.1, waardoor het systeem beter werkt met muis en toetsenbord