Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een robot ontwikkeld die zal worden ingezet om bezoekers rond te leiden over het universiteitsterrein.

De 'campusrobot' FROG (Fun Robotic Outdoor Guide) zal vanaf september autonoom rondrijden over het terrein, maar opent woensdagmiddag samen met koning Willem-Alexander al een innovatiecentrum van de universiteit.

De robot moet vooral worden gezien als platform dat in de toekomst kan leiden tot verdere ontwikkeling, vertelt professor Vanessa Evers, die onderzoek doet naar de interactie tussen robots en mensen, aan NU.nl. KLM werkt bijvoorbeeld al aan een variant die passagiers op Schiphol van gate tot gate moet leiden.

"Wat we hopen, of eigenlijk verwachten, is dat iedereen zo'n ding wil", aldus de hoogleraar. Via software- en hardware-aanpassingen zou het apparaat andere functies kunnen krijgen.

Sensoren

Om over het terrein te kunnen rijden is de robot voorzien van verschillende sensoren, waaronder een lasersysteem dat de omgeving scant. Een soortgelijk systeem gebruikt Google bij de ontwikkeling van zijn zelfrijdende auto.

De FROG krijgt verder twee camera's, die een 3d-beeld verzorgen. Er is een Microsoft Kinect aan boord die wordt ingezet om te lokaliseren waar geluid vandaan komt. Met zijn camera's kan de robot vaststellen waar mensen staan en wat voor gezichtsuitdrukking ze hebben. 

Touchscreen

Op een touchscreen kan de robot informatie tonen over interessante gebouwen en objecten in de omgeving. Omdat er een camera aan de achterkant van de robot zit, kan op het scherm ook een beeld worden getoond van een gebouw achter de FROG. Over dat beeld heen kan informatie worden getoond.

Aan de rand zit een gevoelige laag die kleine aanrakingen kan detecteren. Dat moet ervoor zorgen dat de FROG - een apparaat van bijna 100 kilo - nooit over iemand heen kan rijden. Het apparaat kan ongeveer 2,5 uur mee op één acculading. Daarna zal hij zich automatisch terugtrekken in een soort hondenhok dat ook dient als oplaadstation.

Bekijk foto's van en lees meer over de FROG

Bekijk de vijf meest indrukwekkende robots