Het ministerie van Economische Zaken gaat in gesprek met de aanbieders van mobiele telefonie over problemen met het noodnummer 112.

In afgelegen gebieden zijn er soms problemen, bevestigde een woordvoerder woensdag een bericht van de NOS.

Die problemen doen zich bijvoorbeeld voor langs de grens met Duitsland, maar kunnen ook optreden in de kelder van een huis. De woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken laat weten dat er al bijna 100 procent dekking is, maar dat het in sommige gevallen toch misgaat.

Het ministerie wil van de mobiele aanbieders weten hoe de dekking te verbeteren valt. In de wet stond tot 2012 dat de mobiele dekking 95 procent moet zijn, inmiddels zou de dekking volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken bijna 100 procent zijn. Voor noodnummers is de afspraak dat mobiele aanbieders zo nodig elkaars zendmasten mogen gebruiken.

Interferentie

Maurice Piek, woordvoerder van KPN, laat in een reactie weten dat de provider openstaat voor overleg met het ministerie. "Het netwerk van KPN is al voor 98 procent dekkend, maar technologische beperkingen zorgen soms voor problemen in grensgebieden."

Het gaat dan om interferentie met andere netwerken, uit het buitenland. KPN zou al regelmatig in gesprek gaan met regionale partijen.

Vodafone laat ook weten open te staan voor overleg, maar zegt ook al bezig te zijn om het bereik te verbeteren. Het bedrijf gaat tussen april 2014 en april 2015 een kleine 1000 extra 2g- en 3g-torens neerzetten. "Ook overwegen we het gebruik van 'small cells', waarmee zeer plaatselijk het bereik verbeterd kan worden."

Daarnaast zou netwerkinnovatie ervoor kunnen zorgen dat grensgebieden een betere dekking krijgen. Op dit moment moeten providers zich aan Europese richtlijnen houden omtrent het plaatsen van zendmasten, opdat zendmasten in buurlanden niet met elkaar interfereren.

Wanneer het overleg plaatsvindt is nog niet bekend.