Een 43-jarige Nederlander is in Goirle aangehouden omdat hij met illegaal afgetapte stroom bitcoins aan het minen was.

Dat maakt de politie woensdag bekend.

Eerder meldden de politie en het OM dat de man ook illegaal bitcoins zou hebben verkregen, maar daar bleek achteraf niets van waar. De politie meldde dat de man er mogelijk in geslaagd zou zijn bitcoins in handen te krijgen die niet van hem waren.

Er is een bekend lek in het bitcoinprotocol waardoor een transactie gemanipuleerd kan worden en een bitcoin twee keer uitgegeven kan worden. Dat lek is door vrijwel alle grote bitcoinhandelaren echter gedicht in hun eigen software.

Witwassen

De 43-jarige Tilburger blijkt geen misbruik te hebben gemaakt van dat lek of op een andere manier illegaal bitcoins te hebben verkregen. Hij wordt voorlopig alleen verdacht van het illegaal aftappen van stroom en het witwassen van geld. 

Volgens het OM heeft de man namelijk geld verdiend met illegale middelen (de afgetapte stroom) en staat dat gelijk aan witwassen. Hoeveel geld de man verdiend heeft, moet nog worden onderzocht.

Bitcoins worden via ingewikkelde berekeningen verkregen door een computer. Het bitcoinsysteem geeft een vast aantal bitcoins uit aan de personen die helpen bij het kraken van de code. 

De Nederlander had in een bedrijfspand 21 computers staan. Die computers zijn in beslag genomen. De man zit nog vast.

Wat zijn bitcoins precies en hoe kom je eraan?

Wat zijn de gevaren en alternatieven van bitcoin?