Ross Ulbricht, de vermeende eigenaar van de online zwarte markt Silk Road, vindt dat hij niet schuldig is aan het witwassen van geld. De bitcoin, waarmee op Silk Road betaald werd, is volgens zijn advocaat geen geld. 

Volgens de advocaat van Ulbricht, Joshua Dratel, ziet de aanklacht een belangrijk feit over het hoofd: de bitcoin voldoet niet aan de definitie van een geldig betaalmiddel, en kan volgens hem daarom niet aan de basis staan van een aanklacht wegens het witwassen van geld, schrijft Forbes.

Dratel haalt onder meer de Amerikaanse belastingdienst aan, die vorige week nog stelde dat bitcoins geen valuta zijn, maar eigendom. 

Ook verwerpt de advocaat de meeste andere aanklachten. Ulbricht zou niet actief hebben meegedaan aan het vervoeren of verhandelen van drugs, computerfraude of het witwassen van geld: hij hoste enkel het platform waarop gebruikers van Silk Road zich schuldig maakten aan dat soort activiteiten.

Volgens Dratel valt de zaak daarmee onder een wet waarin internetproviders en eigenaren van een website niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de overtredingen van gebruikers van de website.

Anoniem

Op Silk Road, dat in oktober 2013 uit de lucht werd gehaald, konden bezoekers veelal illegale producten zoals drugs eenvoudig anoniem kopen. Op de site werd in bitcoin afgerekend, een extra maatregel om opsporing te voorkomen. 

Ulbricht staat terecht voor onder andere grootschalige witwassing, samenzwering, hacken en de verkoop van drugs.

Wat was Silk Road? Lees vijf vragen over de online zwarte markt

Wie is de oprichter van bitcoin en hoe werkt de valuta precies?