De bitcoin staat op het laagste punt in ruim vijf maanden tijd. In de afgelopen dertig dagen daalde de waarde met bijna 200 dollar.

De digitale munt bitcoin is de afgelopen tijd vaak negatief in het nieuws. Mt. Gox, ooit de grootste Bitcoin-handelaar ter wereld, heeft al enkele weken geleden zijn deuren gesloten omdat er honderdduizenden bitcoins verdwenen zijn.

Afgelopen week maakte de Amerikaanse belastingdienst bekend dat het bitcoins ziet als bezit, maar niet als valuta. Nu is daarom duidelijk hoe de digitale munt belast moet worden.

Daar komt bij dat volgens geruchten de Chinese centrale bank de handel in bitcoin wil gaan blokkeren.

De waarde van een bitcoin staat dinsdag op 461 dollar, het laagste punt sinds medio november. Bovendien is de waarde in de afgelopen dertig dagen met bijna 200 dollar afgenomen, waarvan 100 dollar in de afgelopen week.

Op het hoogtepunt in juli 2013 was de digitale valuta bijna 1000 dollar waard. Er kwamen destijds veel positieve verhalen naar buiten zoals dat van een Noorse student die zijn investering van 18,50 euro in bitcoin vergeten was en er na vier jaar achter kwam dat hij ruim 600.000 euro in zijn bezit had.

Bitcoin: de gevaren en alternatieven

Wie is de oprichter van bitcoin en hoe werkt de valuta precies?