Mark Karpeles, de ceo van de failliete bitcoinbeurs Mt. Gox, werd twee jaar geleden al ondervraagd door zijn medewerkers over de financiën van het bedrijf. Ze vermoedden dat Karpeles het geld van cliënten gebruikte om de kosten te dekken.

Volgens anonieme medewerkers van het bedrijf zou er binnen het bedrijf onrust zijn ontstaan ten tijde van een uitbreiding van het bedrijf, begin 2012, meldt Reuters.

Een klein aantal medewerkers vermoedden dat er geld van klanten werd ingezet om de huur te betalen, maar ook gadgets zoals een robot, een 3d-printer en een opgevoerde Honda Civic die vanuit Groot-Brittannië werd geïmporteerd voor Karpeles.

De toen 26-jaar oude Karpeles werd door zijn medewerkers ondervraagd over de financiën van Mt. Gox. Volgens de ceo werd er echter geen geld van klanten gebruikt, maar wilde verder ook niet ingaan op hoe het bedrijf dan wel rond kon komen.

Faillissement

Mt. Gox was ooit de grootste bitcoinbeurs, maar vroeg op 28 februari zijn faillissement aan, en wordt momenteel onderzocht door de Japanse autoriteiten. Het bedrijf verloor naast 650.000 bitcoins (bijna 237 miljoen euro) ook 27 miljoen dollar (19,6 miljoen euro) in 'echt' geld.

Volgens de bitcoinbeurs zelf hebben hackers een beveiligingslek in de bitcoincode misbruikt om bitcoins te stelen van Mt. Gox. Over de verdwenen 27 miljoen dollar cash is geen verklaring gegeven. Ceo Mark Karpeles was volgens Reuters de enige met toegang tot de bankrekeningen.

Volgens schattingen verhandelde Mt. Gox zo'n 14 miljoen dollar per maand aan bitcoins, dat neerkomt op zo'n 90 procent van alle bitcoinhandel op dat moment. De omzet die Mt. Gox maakte kwam van het tarief van 0,6 procent dat het vroeg voor elke transactie. Dat zou in 2012 neerkomen op zo'n 1.500 dollar (1090 euro) per dag. 

Eerder deze week concludeerden twee Zwitserse wetenschappers in een onderzoek dat het niet mogelijk is dat er zo veel bitcoins zouden zijn verdwenen door hackers. Volgens hen kunnen er maximaal 386 bitcoins gestolen zijn.

Hoe Mt. Gox honderden miljoenen aan bitcoins verloor

Bitcoin: de gevaren en alternatieven