Ultimaker, een Nederlandse maker van 3d-printers, heeft de ontwerpen van zijn nieuwste 3d-printer openbaar gemaakt. Ook heeft het bedrijf een nieuwe ceo.

Ultimaker presenteerde de Ultimaker 2 3d-printer zes maanden geleden, en beloofde toen al de bronbestanden van de printer openbaar te maken.

Dat is nu gebeurd, zo meldt het bedrijf, waardoor iedereen die dat wil, kan bijdragen aan de ontwikkeling van de printer.

Een dergelijke manier van open-source ontwikkelen is bij het maken van software al lange tijd gangbaar. Bij fysieke producten is het openstellen van alle ontwerpen nog relatief nieuw.

Open-source

Alle ontwerpen van de Ultimaker 2 3d-printer zijn vrij te downloaden en mogen worden aangepast, zolang die ontwerpen ook weer openbaar worden gemaakt.

Hetzelfde geldt voor ontwerpen die met de printer worden gemaakt, ook die worden in de regel openbaar gratis aangeboden. Op die manier ontwikkelen de ontwerpen van zowel 3d-printer als geprinte objecten zich sneller.

Nieuwe ceo

Sinds gisteren heeft Ultimaker bovendien een nieuwe ceo. Mede-oprichter van het bedrijf Siert Wijnia neemt het stokje over van interim-ceo Henk van Gils, die het bedrijf de afgelopen twee jaar leidde.

Mede-oprichters Martijn Elserman en Erik de Bruijn zullen Wijnia in zijn nieuwe rol ondersteunen. De oprichters willen zich met de verandering in leiderschap meer gaan richten op de de groeistrategie van het bedrijf.

Wat 3d-printen Nederlanders het liefst?

'Grote 3d-printer kan huis bouwen in 24 uur'