De Canadese smartphonefabrikant Blackberry heeft in het vierde kwartaal opnieuw minder telefoons weten te verkopen.

In totaal gingen er 3,4 miljoen smartphones over de toonbank, terwijl dat er een kwartaal eerder nog 4,3 miljoen waren.

Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt (.pdf) bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar, dat liep van december tot en met februari.

De meerderheid van de verkochte smartphones draaide nog op Blackberry 7, het oude besturingssysteem van het bedrijf. Minder dan een derde draaide op de nieuwste versie, Blackberry 10, die op de nieuwere toestellen staat geïnstalleerd.

Het aantal naar verkopers verscheepte smartphones daalde naar 1,3 miljoen. Veel telefoons werden nog uit bestaande voorraden verkocht.

Omzet

De omzet van Blackberry kwam in het vierde kwartaal uit op 976 miljoen dollar. Het is voor het eerst sinds 2007 dat de omzet onder de miljard dollar valt. Een jaar eerder was de omzet met 2,7 miljard dollar nog bijna drie keer zo hoog.

Slechts 37 procent van de omzet haalt Blackberry nog uit zijn hardware. De meerderheid wordt verdiend aan diensten en software.

Blackberry maakte in het vierde kwartaal een verlies van 423 miljoen dollar, inclusief eenmalige afschrijvingen en reorganisatiekosten. Dat is veel minder dan in het vorige kwartaal, toen het bedrijf een verlies van 4,4 miljard dollar leed.

Positief

Ondanks de rode cijfers is ceo John Chen positief over het kwartaalresultaat van Blackberry. "Ik ben erg blij met onze vooruitgang en uitvoering in het vierde kwartaal van de strategie die we drie maanden geleden bepaalden."

Volgens Chen loopt het bedrijf een kwartaal voor op het bezuinigingsplan. Aan het eind van 2015 moet Blackberry quitte draaien.

De topman zei tijdens een gesprek met investeerders dat Blackberry weer in gaat zetten om smartphones met toetsenborden. De Blackberry Bold, een van de populairste toestellen van het bedrijf, wordt weer in productie genomen. 

Tegen Reuters stelt Chen dat er in de komende 18 maanden ook nieuwe high-end telefoons met toetsenbord zullen verschijnen. Blackberry zette met zijn laatste besturingssysteem aanvankelijk juist in op telefoons met een groot touchscreen en zonder fysiek toetsenbord.

Blackberry: diepe dalen en hoge pieken