iPhones en iPads crashen vaker dan Android-toestellen. Bij Android is Gingerbread de minst stabiele versie en bij Apple is dat iOS 6.

Dat blijkt althans uit cijfers van Crittercism (pdf), een bedrijf dat de prestaties van applicaties en software meet. Het bedrijf krijgt 30.000 verzoeken per seconde binnen van 1 miljard mobiele gebruikers wereldwijd.

Bij Android presteren de nieuwere versies het beste met 0,7 procent. Het oudere Gingerbread crasht in 1,7 procent van de gevallen.

Crittercism keek ook naar iOS-apparaten en concludeert dat het nieuwe iOS 7.1 het best presteert met een crashpercentage van 1,6 procent. De eerdere versies doen het een stuk slechter.

De iPhone 5 blijkt het betrouwbaarste toestel wat betreft prestaties. Het crasht minder vaak dan de iPhone 5S. Bij Android doet de Galaxy S4 het het best. Gemiddeld crasht een tablet, met zowel Android als iOS, vaker dan een telefoon.

Apps en games

Het bedrijf keek ook naar welke apps de problemen veroorzaken. In totaal heeft ongeveer de helft van alle apps een crashpercentage van meer dan 1 procent en een derde zit zelfs boven de 2 procent. Facebook crasht bijvoorbeeld in 2,5 procent van de gevallen en reageert met een reactietijd van 669 milliseconde ook relatief langzaam. 

Games crashen gemiddeld het meest met een percentage van 4,4 procent. 

Bekijk alle gegevens van diverse toestellen en apps

De tien beste Nederlandse apps

De tien beste Android-apps voor tablets