KPN is begin april klaar met de uitrol van 4G naar al zijn zendmasten. De laatste masten worden in de komende weken voorzien van 4G in de gebieden rond Vlissingen en Zwolle.

Dat heeft KPN donderdag bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst.

Als alle locaties van KPN zijn voorzien van 4G, moet meer dan 95 procent van de Nederlanders thuis een 4G-verbinding hebben.

KPN begon in februari 2013 met de uitrol van 4G. In totaal zijn zo'n 3.000 locaties voorzien van sneller internet. Er werkten zo'n 250 mensen aan het uitrollen van het snellere netwerk.

Kosten

Een 4G-kast kost ongeveer 50.000 euro, zei hoofd mobiele operaties Jacob Groote van KPN. Toch vallen de kosten van de aanleg in het niet bij de aanschaf van 4G-frequenties, waarvoor KPN 1,4 miljard euro betaalde.

In januari stelde KPN dat het dataverbruik van zijn klanten na de introductie van 4G ruim was vervijfvoudigd naar 1400 MB per gebruiker. De provider gaf geen update van die cijfers.

Wel zei Joost Steltenpool van KPN dat het bedrijf onder meer tests uitvoert met het aansluiten van beveiligingscamera's in drie steden op het 4G-netwerk. Gemeentes hoeven dan geen kabel meer naar de camera's aan te leggen.

Tests

Ook worden tests uitgevoerd met het live uitzenden van sportwedstrijden via 4G en gaat KPN in het tweede kwartaal 'carrier aggregation' testen. Dat is een techniek die internet via verschillende frequenties tegelijk verzendt, waardoor snelheden hoger zijn.

Volgens Steltenpool is nog niet duidelijk in hoeverre de verschillende tests zullen slagen. "Dat is precies waarom we pilots doen. We proberen het netwerk beter te snappen."

2G en 3G

Naast de uitrol van 4G heeft KPN ook de bestaande 3G- en 2G-netwerken verbeterd. Alle 2G-masten, die telefoongesprekken vervoeren, zijn vervangen.  Volgens Groote zorgt dat voor minder gesprekken die plotseling worden afgebroken. Het percentage 'dropped calls' zou van 0,8 naar ongeveer 0,4 procent zijn gegaan.

Bovendien zijn alle masten voorzien van een backup-batterij, die het netwerk in de lucht houdt als de stroom uitvalt. De accu moet in ieder geval voor twee uur dekking zorgen tijdens een stroomstoring.

Ook het 3G-netwerk wordt nog vernieuwd, door gebruik te maken van de 900 mHz-frequentie. Die zorgt voor betere dekking binnenshuis. De uitrol van dit nieuwe netwerk duurt nog tot het najaar van 2014.

Hoe snel en betrouwbaar is 4G van KPN?

Hoeveel Nederlanders hebben interesse in 4G?