Bitcoinbeurs Mt. Gox is mogelijk veel minder dan 850.000 bitcoins kwijtgeraakt. Twee Zwitserse onderzoekers stellen dat de bitcoinbeurs hoogstens 386 bitcoins kan zijn kwijtgeraakt door aanvallen van hackers.

Dat concluderen twee onderzoekers van de Zwitserse universiteit ETH in Zürich in een onderzoek.

De wetenschappers traceerden een jaar lang bitcointransacties, en constateerden dat het veiligheidsprobleem van de bitcoin echt is, en dat daar inderdaad rekening mee moet worden gehouden.

Het daadwerkelijke effect van het lek is volgens hen alleen veel kleiner dan beweerd wordt door Mt. Gox. De bitcoinbeurs zegt zelf dat er 850.000 bitcoins zijn gestolen door hackers die misbruik maakten van het lek, maar volgens de onderzoekers zijn er slechts 302.000 bitcoins ooit betrokken geweest bij de hacks.

Van die 302.000 bitcoins waren slechts 1.811 bitcoins betrokken bij de aanvallen die plaatsvonden vóórdat Mt. Gox de bitcoinhandel stopzette. De aanvallen daarna kunnen geen betrekking hebben op Mt. Gox. Daarbovenop komt ook nog eens dat 78,74 procent van die aanvallen onsuccesvol waren.

De resterende bitcoins, in totaal 386, zouden inderdaad gestolen kunnen zijn, concluderen de onderzoekers. Maar waar de andere bitcoins precies zijn is niet duidelijk. "Zelfs als al die aanvallen gericht waren op Mt. Gox, moet nog steeds worden uitgelegd waar de resterende 849.000 bitcoins zijn gebleven," sluiten de onderzoekers af.

Teruggevonden

Overigens ligt het aantal verloren bitcoins sowieso al een stuk lager dan in eerste instantie werd geclaimd door Mt. Gox. Vorige week onthulde de beurs dat het 200.000 bitcoins had teruggevonden in verouderde digitale portemonnees, waarmee het totaal aantal verloren bitcoins op 650.000 ligt.

Mt. Gox, ooit de grootste bitcoinbeurs op het internet, ging eind februari offline. Volgens de dienst zelf hebben hackers de grote hoeveelheid aan bitcoins gestolen. Critici beweren dat de dienst zelf verantwoordelijk is voor het verdwijnen van de digitale munten.

Hoe Mt. Gox honderden miljoenen aan bitcoins verloor

Bitcoin: de gevaren en alternatieven