Onderzoekers hebben twee populaire Android-apps gevonden die stiekem smartphones misbruiken om de digitale valuta Litecoin en Dogecoin te minen.

Volgens beveiligingsbedrijf Trend Micro gaat het om de apps Songs, met tussen de 1 miljoen en 5 miljoen downloads, en Prized, dat 10.000 tot 50.000 maal werd geïnstalleerd.

Beide apps informeren de gebruikers op geen enkele manier dat zij de rekenkracht van de smartphones inzetten om virtuele munten te 'delven', ook wel bekend als 'minen'.

Het minen van digitale munten kost veel rekenkracht en kan daarom de telefoon zwaar belasten. Om niet op te vallen minen de twee apps daarom alleen wanneer de telefoon aan het opladen is. Hoewel dat de accu spaart, kunnen telefoons nog steeds oververhit raken en erg veel data verbruiken.

Trend Micro stelt dat hoewel de 'aanval' slim is opgezet, het minen van digitale valuta redelijk zinloos is omdat telefoons doorgaans niet over de rekenkracht beschikken die nodig zijn bij het minen van bijvoorbeeld Litecoins. "Ja, ze kunnen geld verdienen op deze manier", zegt analist Veo Zhang. "Maar dat gebeurt dan wel op een heel laag tempo."

Welke digitale munten zijn er en welke gevaren kleven eraan?

Hoe is bitcoin ontstaan en wie heeft het bedacht?