De oprichter van online muziekdienst MP3Tunes moet platenmaatschappij EMI een schadevergoeding van 41 miljoen dollar betalen wegens schending van het auteursrecht.

Dat meldt persbureau Reuters. Oprichter Michael Robertson werd eerder schuldig bevonden omdat hij "moedwillig blind" was voor de piraterij door gebruikers van MP3Tunes.

MP3Tunes werd in 2005 opgericht en verkocht muziek van onafhankelijke muzikanten, maar kon door zijn gebruikers ook als platform worden gebruikt om eigen muziek op te slaan. Hierdoor stond veel auteursrechtelijk beschermde muziek illegaal op de servers van MP3Tunes.

Daarnaast was het voor MP3Tunes-gebruikers mogelijk om Sideload, een andere dienst van Robertson, te gebruiken om auteursrechtelijk beschermde muziekbestanden uit andere bronnen aan hun MP3Tunes-account toe te voegen.

Ira Sacks, advocaat van Robertson, zegt in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Robertson is al zeven jaar met EMI in een juridische strijd verwikkeld. De rechtzaak wordt gezien als een voorbeeld voor soortgelijke copyrightzaken.

Welke series zijn het populairst onder downloaders?

Wat waren de meest gedownloade films in 2013?