Google ontkent dat het de e-mails van gebruikers bekijkt om te ontdekken wie informatie over het bedrijf laat uitlekken.

Dat stelt Google in een verklaring tegenover Recode, nadat de bekende blogger Michael Arrington beweerde "bijna zeker" te zijn dat Google in zijn Gmail-account keek om de bron van een artikel te achterhalen.

De bron van Arrington zou een e-mail onder ogen hebben gekregen waar dat uit bleek. Hij of zij communiceerde met een e-mailadres dat niet van Google was, dus volgens Arrington moet de e-mail uit zijn account zijn gehaald.

Hij uitte zijn beschuldiging nadat Microsoft toegaf het Hotmail-account van een blogger te hebben doorzocht om uit te vinden wie achter verschillende uitgelekte Windows-versies zat. 

Microsoft wees erop dat dit volgens zijn algemene voorwaarden is toegestaan "om de rechten of het bezit van Microsoft en onze klanten te bewaken". Google en Yahoo hebben soortgelijke gebruiksvoorwaarden.

Nooit gedaan

Toch zegt Google hier niets mee te doen. "Hoewel onze voorwaarden zulke toegang mogelijk juridisch toestaan, hebben we dit nog nooit gedaan en kan ik me niet voorstellen dat we een lek op deze manier zouden onderzoeken", aldus advocaat Kent Walker van Google.

Google gebruikt de inhoud van e-mails wel om gerichte advertenties te tonen. De inhoud van e-mails wordt dan echter alleen bekeken door computers. Die praktijken zijn momenteel onderwerp van een Amerikaanse rechtszaak, omdat het bedrijf hiermee volgens verschillende aanklagers privacywetten zou overtreden.