De Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS), de federale belastingdienst van het land, heeft geoordeeld dat bitcoins in de VS geen valuta, maar bezit zijn.
 

Dat meldt Business Insider dinsdagavond.

De Amerikaanse belastingdienst wist lange tijd niet hoe het de bitcoin moest belasten. Het heeft nu geoordeeld dat het de zogenoemde cryptocurrency zal behandelen als bezit.

Daarmee valt de bitcoin in de VS in dezelfde categorie als bijvoorbeeld goud, dat ook als bezit wordt gezien. De IRS deed er eerder bijna zeven jaar over om te bepalen hoe het goud moet belasten.

Omrekenen

Door de uitspraak van de IRS zullen Amerikanen bijvoorbeeld betaald worden in bitcoins, de virtuele waarde van de munt in dollars of een andere bestaande valuta moeten opgeven. Het gaat dan om de waarde op de datum waarop de bitcoins zijn ontvangen.

Amerikanen hebben nog drie weken de tijd om hun jaaraangifte in te vullen. De regeling lijkt met terugwerkende kracht te gelden, waardoor Amerikanen die voor vandaag bitcoins hebben ontvangen en bij de IRS hebben aangegeven, hun aangifte waarschijnlijk moeten aanpassen.

In Rusland is de bitcoin illegaal

Bitcoin: de gevaren en alternatieven