De Amerikaanse president Barack Obama erkent dat het wel even gaat duren voordat hij het vertrouwen dat verloren is gegaan door de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime diensten van andere landen en gewone burgers kan terug winnen.

Dat zei Obama dinsdag in een persconferentie na de nucleaire top in Den Haag.

"Er is een tendens van scepsis ten opzichte van regeringen en Amerikaanse inlichtingendiensten in het bijzonder", zo stelde de Amerikaanse president. 

"Ik denk dat de angst voor onze privacy in dit tijdperk van internet en big data gerechtvaardigd is. Maar het echte feit is dat mensen de verzekering hebben dat je privacy als gewone burger in landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten niet wordt geschonden", aldus de president. Hij stelde dat de overheidsdiensten 'echt niet' in de gegevens van normale burgers heeft gekeken.

Ook vindt de Amerikaanse president dat de berichtgeving over de NSA "te sensationeel" is geweest.

Regelgeving

Obama legde uit dat de technologische mogelijkheden om af te luisteren of af te tappen verder zijn dan de regelgeving erover. Daar wordt nu in de VS aan gewerkt, samen met andere landen, aldus Obama.

"Ik heb daar veel vertrouwen in. De Amerikaanse waarden zullen er in terug te vinden zijn."  Er is door het Witte Huis al aangekondigd dat het Amerikaanse Congres voorstellen zal doen om het opslaan van grote hoeveelheden data te stoppen.

Banden

Obama zei niet of het NSA-schandaal, waarover vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel woest was, is besproken in de marge van de nucleaire top. Wel liet hij weten dat de banden tussen de VS en Europa op economisch en cultureel gebied al decennia consistent en onbreekbaar zijn.

Het massale vergaren van belgegevens door de NSA is in de VS uiterst controversieel. De zeer geheime activiteiten van deze dienst in eigen land en internationaal werden publiek gemaakt door klokkenluider Edward Snowden. De regering wil daarom regelen dat de meeste informatie over gepleegde telefoontjes voortaan in handen blijft van telefoonbedrijven.

De NSA krijgt dan alleen toegang tot bepaalde gegevens met toestemming van de rechter. Voor die procedure wordt een nieuw soort gerechtelijk bevel in het leven geroepen.

De NSA bewaart op dit moment telefoondata nog voor vijf jaar. Dit zou met het wetsvoorstel worden teruggedraaid naar achttien maanden.

Vijf dingen die u moet weten over Nederlandse geheime diensten 

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken