Minister Kamp (Economische Zaken) is tevreden over de maatregelen die mobiele telefoonproviders hebben genomen om verrassend hoge telefoonrekeningen tegen te gaan.

Providers hebben veel veranderd om zogenoemde 'bill shocks' tegen te gaan, schrijft Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. 

Hij presenteert dinsdag een rapport over de 'Gedragscode transparantie mobiel datagebruik', waarin providers in 2012 hebben vastgelegd hoe ze bill shocks willen voorkomen. Providers geven onder meer inzicht in het dataverbruik van klanten en waarschuwt hen als ze bijna aan hun limiet zitten.

Ook gebruiken veel providers een systeem waarbij de snelheid automatisch wordt verlaagd als de klant buiten de bundel treedt. Er worden dan geen extra kosten in rekening gebracht.

Voorkomen

"De situatie voor consumenten is verbeterd en met alle maatregelen is een positieve tendens ingezet, maar de onderzoekers constateren eveneens dat bill shocks nog niet in alle gevallen worden voorkomen", schrijft minister Kamp.

Tijdens een onderzoek gaf 3 procent van de ondervraagden aan dat ze onverwacht een heel hoge telefoonrekening hebben ontvangen. Toezichthouder ACM krijgt daarover zo'n 50 klachten per kwartaal.

Eén probleem is volgens Kamp dat mensen zonder databundel denken dat ze helemaal geen data kunnen verbruiken via 3G of 4G. Dit kan echter wel en kan leiden tot hoge rekeningen.

De onderzoekers stellen dat de resterende problemen kunnen worden voorkomen door dataverbruik bij abonnementen zonder databundel standaard uit te zetten, en door altijd een notificatie te sturen als 100 procent van de databundel is verbruikt.

Positief

Volgens Kamp hebben de providers in een eerste reactie op het rapport al toegezegd om deze maatregelen in te voeren. 

"Ik concludeer dat de aanbieders de afgelopen jaren veel maatregelen hebben getroffen om bill shocks te voorkomen", schrijft Kamp. "De in de Gedragscode opgenomen maatregelen zijn nagenoeg allemaal volledig geïmplementeerd. Dat is positief."

"De uitkomsten van het onderzoek geven geen aanleiding om de ingeslagen weg van zelfregulering te verlaten", concludeert de minister.