Nederland telt voor het eerst meer internetaansluitingen over de kabel dan verbindingen via bestaande telefoonaansluitingen. 

Dat maakte marktonderzoeker Telecompaper dinsdag bekend.

In het vierde kwartaal groeide het aantal breedbandaansluitingen via de kabel met 1,3 procent tot 3,09 miljoen. De teller van de veelal tragere DSL-aansluitingen ging in het afgelopen kwartaal juist met 0,8 procent omlaag tot 3,05 miljoen.

In totaal gebruikt 45,7 procent van de internettende Nederlanders nu de kabel, terwijl 45 procent via het telefoonnetwerk internet. 9,3 procent van de Nederlanders heeft een glasvezelverbinding, ruim 2 procentpunt meer dan een jaar eerder. 

KPN

In totaal kreeg Nederland er 42.700 breedbandinternetaansluitingen bij, een groei van 0,6 procent. Daarmee staat het totaal nu op 6,76 miljoen verbindingen. Dat betekent dat 88,6 procent van de Nederlandse huishoudens een breedbandverbinding heeft.

KPN (inclusief Telfort en XS4ALL) is de grootste aanbieder van breedbandinternet, met een marktaandeel van 40,5 procent. Kabelaars Ziggo en UPC volgen met marktaandelen van respectievelijk 27,4 en 15,7 procent.

De omzet op de breedbandmarkt groeide in het vierde kwartaal met 1,2 procent naar 507 miljoen euro. De onderzoekers van Telecompaper voorzien dat deze inkomsten de komende jaren jaarlijks met gemiddeld 2,2 procent toenemen. 

Lees ook: Nieuwe standaard voor kabelinternet vele malen sneller