LG wil in 2017 een 3d-tv op de markt brengen die werkt zonder dat de kijker een bril op heeft. 

De Zuid-Koreaanse fabrikant werkt al enkele jaren aan zo'n tv, maar heeft nog geen model ontworpen dat nu op de markt kan worden gebracht.

"Het zal nog zeker drie jaar duren, gezien de huidige staat van de technologie", zegt hoofd van de tv-afdeling Bang Young-woon tegen de Korea Herald.

In 2011 toonden verschillende bedrijven, waaronder LG en Sony, voor het eerst tv's die 3d-beelden tonen zonder gebruik van een bril. De kijker moet dan echter wel recht voor het scherm zitten, waardoor de tv's in de praktijk nog niet erg handig zijn.

Investering

Sinds 2011 heeft de Zuid-Koreaanse overheid ruim 130 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van 3d-tv's zonder bril. Gehoopt werd dat massaproductie in 2015 zou beginnen, maar dat doel zal bij LG niet gehaald worden.

De resolutie van tv's moet nog omhoog en er zijn "verschuivingstechnieken" nodig die 3d-video's geschikt maken voor gebruik op brilloze tv's. Die technologie is nu nog even duur als een hele tv, waardoor massaproductie nog te duur is.

De afgelopen jaren zetten tv-fabrikanten steeds meer in op ultra hd-resoluties in plaats van op 3d. Omdat weinig mensen televisie in 3d kijken stopte de BBC vorig jaar met het produceren van programma's in 3d.