China heeft maandag uitleg geëist van het Witte Huis over berichten dat de Verenigde Staten zich toegang hebben verschaft tot e-mailservers van het Chinese telecommunicatiebedrijf Huawei. 

De VS zouden het voorzien hebben op hoge Chinese regeringsfunctionarissen en overheidsinstellingen. Beijing maakt zich naar eigen zeggen 'grote zorgen' en eist dat per direct een einde wordt gemaakt aan de spionage.

"China heeft geprotesteerd bij de VS en we eisen dat de VS een duidelijke uitleg geven en stoppen met dergelijke daden", liet het Chinese ministerie van buitenlandse zaken maandag weten.

De berichten over het hacken van de Huawei-servers verschenen in het Duitse weekblad Der Spiegel en de Amerikaanse krant The New York Times en zijn gebaseerd op geheime documenten die gelekt zijn door klokkenluider Edward Snowden.

Al sinds 2009 zou het e-mailverkeer op de servers van Huawei in de gaten worden gehouden. Onder andere premier Hu Jintao, enkele ministers en banken zouden zijn bespioneerd.

Afluisteren

China wordt geregeld beschuldigd van grootschalige cyberspionage, maar een woordvoerder van het ministerie herhaalde maandag dat Beijing zich daar niet mee bezig houdt.

"We blijven geloven dat ict moet worden ingezet om de economie van een land op normale wijze tot bloei te brengen en niet voor het stelen van geheime informatie, het afluisteren van telefoongesprekken en het volgen van mensen", aldus de woordvoerder.

Amerikaanse Congresleden stelden vorig jaar in een rapport dat Huawei zijn telecomapparatuur zou inzetten om te spioneren voor de Chinese overheid. Zowel Huawei als China ontkennen dat.

Hoe-ah-wie? Alles over de Chinese smartphonefabrikant Huawei