Sony gebruikt, net als Apple in de iPhone 5S, een tweede coprocessor om energiezuinig sensoren uit te kunnen lezen op de achtergrond.

Dat laat het bedrijf maandag weten in een blog.

Dankzij de tweede processor is voor het uitlezen van diverse bewegingssensoren de originele processor niet nodig. Omdat die niet geraadpleegd hoeft te worden, wordt er minder energie verbruikt.

Dat moet uiteindelijk zorgen voor een betere accuduur. Volgens Sony is het gebruik van de coprocessor tot tien keer zuiniger bij processen die constant op de achtergrond draaien.

Stappenteller

De tweede chip wordt gebruikt door de gyroscoop, magnetometer en versnellingsmeter die bijvoorbeeld dienen voor het bijhouden van de stappen en afgelegde afstand.

De processor, vergelijkbaar met de M7-chip die Apple bijvoorbeeld in de iPhone 5S gebruikt, wordt al in Xperia-toestellen verwerkt sinds de Xperia Z1. Inmiddels beschikken de Z1, Z1 Compact, Z Ultra, Z2 en Z2 Tablet over de chip.

Pas na een update naar Android 4.4 werkt de coprocessor helemaal naar behoren en daarom informeert Sony klanten nu pas over het extra onderdeel. 

Lees onze review van de iPhone 5S met M7-processor

Bekijk onze hands-on video van de Xperia Z2